Om skidorten Åre

Åre är Sveriges största skidort och ligger i Jämtlandsfjällen. Skidområdet tillhör högfjällsområdet och har en åkhöjd på 1274 meter över havet. Det finns 89 olika backar i Åre och 42 olika liftar Det är ett av de äldsta skidområdena i Sverige. Det är också i just Åre som stora internationella tävlingar brukar anordnas när de anordnas i Sverige. År 2019 ska Åre till exempel arrangera det alpina världsmästerskapet. Åre som skidort ägs av företaget Skistar och det är även de som driver det.

Skidområdet utgörs av fyra olika byar och har delats upp i två liftsystem. Förutom de alpina världsmästerskapen har Åre också anordnat störtloppstävlingen Skutskjutet, JOI som är Jon Olssons Big air-tävling, Red Bull Home Run och Alpina världscupen.

Idén till att skapa ett skidområde i Åre kom till ingenjören Carl Olof Rahm år 1903 efter att han varit i Davos i Schweiz. Han ville göra en svensk motsvarighet till den schweiziska skidorten och startade upp vad som kom att kallas Åreprojektet. Man startade sedermera Årebragden år 1921 som var den första störtloppstävlingen i Sverige på officiell nivå. Den arrangerades varje år fram till 1953 och utkämpades i en skidbacke som var över 5 kilometer lång. Det fanns vid den här tiden ingen transport uppför backen så de som deltog fick vandra upp för backen till fots.

Den första släpliften invigdes år 1940 och var den första så kallade ankarliften i Sverige. Den byggdes av en person som hade arbetat med att bära upp kvinnliga åkares skidor uppför en backe så man kan förstå att han frestades av att bygga en lift. På den tiden gjordes ankarliften i trä vilket var mer elegant men inte lika hållbart.

capacious