Abisko

Längtar du efter fantastisk natur och norrsken så är Abisko platsen du ska besöka. Abisko ligger i Kiruna och namnet betyder skogen vid det stora vattnet, då det ligger alldeles intill sjön Torneträsk.

I Abisko kan du uppleva en mängd olika saker och aktiviteter finns alltid, både för boende och besökare. De kanske mest kända utflyktsmålen i Abisko är Kungsleden som ligger mellan Abisko, Hemavan och Lapporten. Kungsleden är en vandringsled som går mellan främst obebyggda områden och bjuder på fantastiska vyer i fjällen. Populärt är att fjällvandra på sensommaren och via STF kan du boka en guidad tur genom de fantastiska landskapen. Lapporten med sina karakteristiska toppar är en upplevelse för livet att se. Omgiven av förtrollande landskap med fjällblommor och sjö är den en mäktig syn.

Om du gillar fiske så kommer du inte att bli besviken. Runt Abisko finns en mängd sjöar med bra vatten och goda fiskemöjligheter. Här kan du ta med dig fiskespöet eller hyra på plats och få upp både röding, öring och harr. Möjlighet till avskildhet finns på den här platsen och passar dig som söker lugnet, kanske en välbehövlig paus från det stressiga vardagslivet? Innan du åker i väg så kan du lätt och bekvämt installera Smarta hem där du kan styra din belysning via mobiltelefonen. Ett tryggt val som hjälper dig att slappna av än mer på din resa. Oavsett om du aktivt söker lugn och upplevelse i ett så erbjuder Abisko bägge delarna!

Men det som kanske Abisko är mest känt för och som lockar många besökare varje år är det norrsken man kan skåda på plats, en riktig färgexplosion på himlen. För den som aldrig upplevt norrsken rekommenderas att bege dig dit där chanserna är utomordentligt stora att få uppleva ett av världens mirakel. Det sägs att Abisko är den plats i världen där det är allra störst chans att få se norrsken och om du aldrig ens hört talas om norrsken så sök efter fenomenet och förundras över vilken otrolig kraft det finns i vårt universum. Abisko garanterar att bjuda på en riktigt spektakulär show när alla färger drar fram i olika mönster över himlen. Abisko har många kinesiska turister och det sägs att många par från Kina ofta bokar resa just dit vid tider då det är störst chans att få se norrsken för att det ska ge lycka till kommande äktenskap. Huruvida det stämmer eller inte är osagt men det är utan tvekan en svårslagen bröllopspresent!

För den som vill resa till Abisko inom Sverige så går det nattåg dagligen från Stockholm Central. Biljettpriserna är relativt billiga och resan tar tio timmar. Du färdas i sovvagn och kan komma fram utvilad till allt Abisko har att erbjuda. Hos Svenska Turistföreningen får du mycket information inför din resa och du kan också beställa hotellnätter eller hotellpaket på deras hemsida. De anordnar även en hel del aktiviteter för besökare som går att finna på deras hemsida. Om du är intresserad av renskötsel kan du få ta del av hur vardagen ser ut för en renskötare, vilket kan vara mycket intressant. Allt som allt är Abisko en upplevelse för livet.

capacious