Packa inför fjällvandringen

Fjällvandring är ett uppskattat nöje för många och en stor naturupplevelse. För den som bor söderut är det enkelt att ta tåget eller flyget direkt till svenska fjällen, till exempel kan du flyga snabbt och smidigt mellan Stockholm till Växjö.

Att packa rätt för fjällvandringen är viktigt för att få ut så mycket som möjligt av din vandring och vara väl föreredd om olycka skulle vara framme. Här delar vi med oss av tips på vad du bör tänka på innan du ger dig ut på en fjällvandring.

Det är essentiellt att ha stor respekt för naturen och ta hänsyn till vilka temperaturer som förväntas under din vandring.

Använd kläder som skyddar vid vind, kyla och väta. Klä dig med ull eller syntet närmast kroppen och undvik bomull och använd flera lager för att hålla värmen uppe. Klä dig gärna i vindtäta byxor och tröja och skalkläder är perfekt att använda på fjällvandringar. Ta även med regnkläder om du inte har en jacka som tål väta.

För den som är ute och vandrar under flera dagar behöver man tänka på att packa ner flera klädombyten.

Prioritera riktigt bra vandringsskor. Inget kan förstöra en vandring mer än ett par dåliga skor som skaver och gör ont. Använd gärna dubbla strumpor och ta med plåster om du skulle få skavsår. Se även till att du har gått in skorna ordentligt innan du ger dig iväg.

Ta med mössa och handskar om det blir kallt vilket även kan vara skönt att ha med om nätterna blir kalla.

Under soliga dagar kan det vara lämpligt att ta med sig en keps för att skydda dig när du vandrar i solen under flera timmar.

Ta även med sittunderlag, mat och ordentligt med dryck. När du stannar till för att ta en paus kan det beroende på temperatur vara skönt att ha en varmare tröja eller jacka att sätta på sig.

Annat som är bra att packa ner i väskan är fjällkarta och kompass, visselpipa, ficklampa, toalettpapper och första förband.

Om du planerar att vara borta flera dagar behöver du bestämma dig för om du vill bo i tält eller sova i en av de många fjällstugor som finns att välja bland längs med de större vandringslederna.

Väljer du att övernatta i tält behöver du en sovsäck som är lämpad efter temperaturen, liggunderlag, friluftskök, bränsle och tändstickor.

Kommer du att bo i fjällstuga kan du i förväg kolla upp vid vilka fjällstationer du har möjlighet att köpa mat. På så vis kan du minska ner på maten i packningen.

capacious