Besök fjällen på sommaren

Vackra vyer i fjällen

De svenska fjällen är ett oslagbart semesteräventyr både för vana vandrare och för nybörjare. Vackra vyer, frisk luft, motion och den totala frånvaron av elektronik och stadens alla impulser gör fjällvandringen till en mentalt vilsam semester. Att laga mat tillsammans på ett stormkök, slå upp tältet i en vindskyddad sänka och dricka kallt vatten direkt från bäcken är en upplevelse att minnas långt in på de kalla vintermånaderna. Beroende på var i landet du bor är det sällan särskilt lång till fjällen och till flera platser reser du enkelt med tåg. Vandra Kungsleden i norr, bestig Kebnekaise och besök någon av våra stora nationalparker om du är en van vandrare. För dig som är nybörjare passar något kortare dagsturer bättre.

Vandrare i fjällen

I Dalarna, Härjedalen och Jämtland hittar du en fjällvärld som passar även dig som nybörjare. Gå lagom långa turer med lättare packning och sov i fjällstugorna, istället för att bära på tält och sova på liggunderlag. Vill du ha ännu mer bekvämlighet väljer du att bo på hotell på en fjällstation och gå på dagsturer. Svenska turistföreningen kan hjälpa dig att hitta ett område som passar dig och dina önskemål. När du vandrar bör du klä dig rätt, gärna i vattentäta kängor och kläder som andas. Ull är ett utmärkt material att ha närmast huden då det både värmer och svalkar. Till skillnad från syntetiska material låter ullen dig svettas på ett behagligt sätt, utan att du blir fuktig och nedkyld. Tänk också på att alltid ha med dig ett litet första hjälpen-kit med till exempel plåster och bandage. Myggmedel kan vara en klok investering, liksom att vaccinera sig mot TBE. Det finns flera ställen runt om i landet där du kan vaccinera dig, till exempel hos https://www.minutkliniken.se/ eller ibland på kringresande fästingbussar eller på vårdcentralen. I packningen bör du också ha bedövningssalva för att dämpa insektsbett.

Fjällvärlden bjuder på många upplevelser

Ett par fötter i vandringsskor

I fjällen kan du få tid för ditt intresse. Prova att fiska, vandra, fågelskåda eller cykla mountainbike. Om du är nybörjare kan du anmäla dig till en guidad tur eller gruppresa. Då kommer du att lära dig mycket samtidigt som du får dela ditt intresse med likasinnade. Kanske får du vänner för livet. Fjällvärlden ger dig möjligheten att leva helt i nuet, då internetuppkopplingen ofta är dålig. Njut av att få vara närvarande i stunden och slappna av i den storslagna naturen. Det finns en fjällresa för alla, vare sig du är en entusiastisk friluftsmänniska eller en lyxlirare som hellre börjar dagen med hotellfrukost och avslutar den mellan vita lakan i en mjuk säng. Vid skidorterna brukar minst en stolslift vara i gång även under sommaren, så att du snabbt kan ta dig upp till toppen utan att behöva gå uppför berget. Var inte rädd för att ta med barnen. De älskar de fria vidderna och att kunna sätta sig på huk, kupa händerna och dricka kallt vatten direkt ur en fjällbäck. Det är en upplevelse minst lika exotisk som en strand i Thailand.

capacious