Lämplig utrustning i fjällen vintertid

Norrsken och snö

Fjällvärlden är otroligt vacker, både vinter- och sommartid. Det finns inte mycket som överträffar snöklädda granar och bergstoppar som gnistrar i vintersolen, eller känslan av att släcka törsten med iskallt källvatten en varm sommardag. Dock kan temperaturen och väderleken ändras på bara ett par timmar och det är viktigt att vara rätt utrustad för det oförutsedda, framförallt på vintern. Det man bör tänka på är att utrusta sig smart med en packning som inte tynger ner färden och med prylar och kläder som är multifunktionella. I denna guide kan du läsa mer om vad som kan vara bra att ha med sig.

Det sista man vill göra när man befinner sig ute på fjället är att rota i väskan efter det som behövs. Packa smart genom att dela upp bra att ha-saker i genomskinliga påsar eller färgkategorisera för att enkelt komma åt nödvändigheter. Ha en påse för kläder, en annan för första hjälpen-kittet och en påse för mat, dryck och tillbehör som bestick och termos. Om man driver företag eller en friluftsförening kan till exempel en personlig tygpåse med tryck vara en perfekt gåva till anställda eller medlemmar i behov av slittåliga påsar. Glöm inte heller vattentäta fodral till kamera och mobil.

Vad man ska packa och bära med sig beror på vart man befinner sig i den svenska fjällvärlden. Om man åker skidor i närheten av stugan eller fjällhotellet och vanligtvis pausar för fika och lunch behöver man inte packa med sig något. Då är oftast en ryggsäck bara i vägen. Det man ska tänka på är att bära funktionella kläder så att man slipper åka tillbaks för att hämta varmare plagg.

Nödvändigheter i packningen

Om man tänkt ge sig ut för en längre skid- eller snöskotertur på egen hand eller med sällskap finns det ett par saker att tänka på innan avfärd. Packa alltid ner kommunikationsmedel som en fulladdad mobil med extra batteri och visselpipa. En ficklampa kan även användas som signal vid dålig sikt eller om man av någon anledning ej kan göra sig hörd. Vind- och vattentäta ytterplagg och ett varmt underställ är ett måste. Mat som inte behöver värme för att tillagas är bra när det inte finns möjlighet att göra upp eld.

Närbild på eld

Sitt- och liggunderlag som tål väta är bekvämt när det är dags att ta paus, oavsett om det sker på snötäckt mark eller vindskyddets hårda bänk. Toalettpapper och våtservetter är förnödenheter som ej bör förglömmas om nöden kräver sitt. Ett snötäckt landskap reflekterar sol och trots kyla kan man bränna sig. Därför är solskydd och solglasögon viktigt!

Det går att färdas lätt om man packar smart. Det som måste stå överst på att göra-listan innan man ger sig av är att meddela andra vart man planerar att färdas och när man tänker sig vara åter. Det är viktigt att vara en god kartläsare och att inte förlita sig på att mobilen visar vägen. Batteriet kan laddas ut eller signalen vara otillräcklig. Packa alltid en papperskarta i plastficka som står emot blöta fingrar och väta. Med god förberedelse och planering blir fjällturen ett härligt minne att blicka tillbaks på.

capacious