Mesklumpen i Stora Blåsjön

Stora Blåsjön är fiske- och skoterparadiset utanför Gäddede i Jämtland. En relativt okänd fjällby som erbjuder det mesta du kan önska dig av fjällvärlden. Sommar som vinter erbjuds ett fantastiskt fiske som är tillgängligt för alla även om du inte kan gå långa sträckor för att nå sjöar i skog och mark utan det finns t.o.m sjöar som är handikappanpassade med tillgänglighet från väg och bryggor som kan nås från spång eller väg. Att vandra i fjällmiljö är som balsam för själen då det inte finns nåt att stressa för när du går där där bland fjällbjörkar och sjöar. Naturen bjuder förutom fisk även på bär och svamp av olika slag. Under hösten kan du få ihop en riktig lyxmåltid på det naturen har att erbjuda. Tänk dig röding, öring, kantarell, hjortron och tranbär. Till dina skogsfynd är det enkelt att bara koka lite potatis. Lokalbefolkningen i Blåsjön bidrar gärna med tips på var du ska fiska eller leta efter svamp, bara du gör rätt för dig och köper fiskekort för den sjö du tänker fiska i.

Deckare från trakten

Du kan under din semester passa på att läsa en deckare som utspelar sig i Frostviksfjällen. Solveig Vidarsdotter som är född och uppvuxen i trakten har skrivit två deckare som utspelar sig i Frostviken. Kan ju kännas lite speciellt att läsa om just den trakt man befinner sig i. Under vinterhalvåret erbjuder Stora Blåsjön magisk skoteråkning som är känd hos skoteråkare i hela Sverige. Det finns även slalomåkning av hög klass att spendera dagarna med. Mesklumpen med en fallhöjd i närhet av alla de stora skidorterna i svenska fjällen erbjuder skidåkning i fantastisk miljö och inte alls med samma tryck av folk i liftköerna som du ser på de vanliga skidorterna. En gömd pärla där du kan göra samma saker som i de stora fjällorterna fast med mindre kö och med en betydligt mindre prislapp. Boendet är begränsat till ett par stugbyar med endast några stugor vardera sedan hotellet i byn brann ner på 90-talet och därefter inte byggts upp igen. Förutom stuguthyrarna finns privata stugor att hyra av privatpersoner men annars är möjligheterna begränsade att bo i Frostviken, vilket gör det till den bevarade pärla det faktsikt är!

Skoteråkning i världsklass

Skoteråkningen i Frostviken är verkligen av världsklass. Du hittar inte alls samma möjligheter till friåkning på andra orter i Sverige. Här har du de största friåkningsområden som erbjuds i Sverige.Här satsar man på skoterturismen och vill att folk ska komma tillbaka och åka och leva fler gånger, därför har både bönder och andra markägare upplåtit mark där skoteråkarna får åka som de vill. Som bekant får man ju annars som skoteråkare endast följa leder och inte beträda marken utanför eftersom det kan skada den skog man planterat i området. Med en stubbfräs förs arbetet väldigt grundligt för att skoteråkare inte ens ska behöva stöta på en stubbe som kan skada deras skoter under snön då detta tar bort hela stubben och inte lämnar minsta spår ovan marken av att det en gång stod en stubbe på platsen. Nu är det ju inte därför markägare oftast väljer att stubbfräsa bort sina stubbar utan det finns fler orsaker som väger tyngre än skoteråkarna, även om det känns som den roligaste!

capacious