Cykla i fjällen

Fjällen är en utmanande och riktigt rolig cykelmiljö. Oavsett vilken slags cykling som du gillar, så kan du cykla när du är på semester i de svenska fjällen.

Cykla i fjällen

Fjällen är ett härligt resmål både sommar och vinter. Eftersom de svenska fjällen är mjuka och avlånga, till skillnad mot Norge och Alperna som är bergigare, så passar de till många sporter: skidåkning, snöskoter, vandring, ridning och självklart cykling. Du kan antingen ta med dig cykeln eller så hyr du på plats. Absolut bäst är naturligtvis att du tar med din egen, du känner den och behöver inte lämna tillbaka den en särskild tid.

Cykelutrustning

Förutom cykel, så bör du ta med cykelpump och extra innerslang eller kit så att du kan laga en punktering, ifall olyckan är framme. Om du inte är så skicklig på att laga punkteringar kan du alltid be om hjälp vid en fjällanläggning. Det är också klokt att satsa på ett riktigt bra cykellås från Tooorsch. Ett riktigt cykellås är din bästa cykelförsäkring, vare sig du cyklar i stan, i villakvarteret eller på semestern. Om du ska göra en längre cykelsemester bör du också köpa cykelväskor. Mycket bekvämare än att ha allt i ryggsäcken.

Cykla i slalombacke

Om du gillar utmaningar cyklar du nerför slalombackarna. Vid vissa fjällorter kan du rent av åka lift eller gondol upp sommartid med din cykel. Förslagsvis har du en BMX eller liknande cykel. Glöm inte hjälm och att kolla bromsarna innan.

Cykla på fjälled

Du kan också cykla längst med fjällederna. Det passar hela familjen, i alla fall om ni väljer ett “snällt” fjäll. Åk med bilen upp på fjällen, som till Stekenjokk, så kan ni enkelt börja cykla på en gång. Ni kan också cykla mellan olika fjällorter, men var medveten om att fjällen är uppbyggda av dalar i öst-västlig led. Bilväg och fågelväg kan skilja 20 mil.

capacious