Allmänt om fjällen

Fjäll och fjällen är egentligen ett ojämnt landskap med mycket toppar och dalar där topparna är högre än skogsgränsen. Det brukar vara snö på de högsta topparna även på sommaren och de utmärks av att vara mycket vackra samt populära turistmål för friluftsmänniskor. I Sverige utgörs fjällområdena främst av de norra delarna av landet. I allmän bemärkelse brukar fjällen dock innebära att man åker och semestrar i en skidort där man till exempel åker skidor eller snowboard. Tusentals familjer åker till fjällen varje vinter i detta syfte. De vanligaste skidorterna i Sverige är Sälen och Åre. Där finns det väldigt många pister att åka i och det är mycket välorganiserat. Hela byn brukar vara uppbyggd kring just utförsåkning i olika former.

Förutom utförsåkning kan man också ägna sig åt andra aktiviteter. Det är vanligt att till exempel spendera tiden efter skidåkningen på after ski som vanligtvis består av en restuarang och bar där man kan ta ett glas efter en dag i skidbacken. Där brukar ofta olika band och musiker dessutom uppträda och särskilt på de större skidorterna kan dessa ibland vara ganska stora musiker och artister. Att åka skidor är nämligen något som alla verkar trivas med.

Man kan dessutom ägna sig åt längdskidåkning om man så vill. I fjällområdena brukar det finnas väldigt många skiduthyrningar där man kan hyra allt man behöver och lite till. Vill man åka utförsåkning behöver man alltid skaffa ett så kallat liftkort som man använder när man ska ta sig upp i backen. Detta är något som verkligen är nödvändigt eftersom backarna ofta är väldigt höga och ibland branta. Att gå upp är därför inget alternativ.

Men man kan också besöka fjällen på sommaren. Det är vanligt bland många friluftsmänniskor till exempel. Det brukar bland annat finnas många vandringsleder som man kan välja och det brukar också finnas ställen man kan fiska på. Dessutom är det otroligt vackert i fjällen på sommaren då all grönska tittar fram under snön.

Det allra vanligaste är dock att man besöker fjällen på vintern. Har man inte tidigare ägnat sig åt utförsåkning kan det vara en bra idé att besöka en skidskola där man får lära sig grunderna med hjälp av en instruktör. Skidskolan kan också innefatta snowboard och andra typer av åkutrustning.

Att bo på hotell på skidort kan ibland vara ganska dyrt, men som tur är finns det gott om stugbyar där privata stugägare hyr ut sina stugor för en ofta billig peng. Att åka till fjällen är dock ett äventyr och en upplevelse oavsett om man gör det på vintern eller sommaren. Fjäll finns i huvudsak i de områden som tidigare varit täckta av inlandsis så som Skandinavien, Ryssland, Kanada, Finland och Island.

capacious