Säsongsarbeta i fjällen

Att arbeta i fjällen är någonting utöver det vanliga och kanske speciellt om man älskar friluftsliv, oförstörd natur och skid- eller snowboardåkning. I Sverige finns det många olika säsongsbetonade resmål i fjällvärlden och dessa är mycket populära att säsongsarbeta i. Man kan till exempel arbeta i stora skidorter som Sälen, Åre, Storlien, Idre eller Vemdalen. En vintersäsong i fjällen sträcker sig vanligtvis från och med lucia till och med påsk. På vissa platser går det även att arbeta under sommaren. Det är människor i alla åldrar som söker sig till fjällen för att säsongsjobba, men den största majoriteten är yngre vuxna under 30-årsåldern. Det är hård konkurrens om jobben och de flesta stora skidanläggningar får in hundratals med ansökningar varje säsong. Har man väl fått in en fot och arbetat en säsong i fjällen är det dock i regel enkelt att fortsätta få en säsongsanställning år efter år. Att arbeta i fjällen är en livsstil som passar äventyrliga människor.

Ett riktigt äventyr

Många ungdomar väljer att säsongsarbeta i fjällen under vintern för att spara ihop pengar till olika resor. Andra väljer att jobba under tiden som de lär sig att åka skidor och snowboard. På skidorterna brukar det finnas många duktiga instruktörer som kan lära upp en och dessutom är det idag ökad säkerhet med lavinprognoser vilket gör det hela mycket tryggare. När man säsongsjobbar i exempelvis Åre kan man ha många olika arbetsuppgifter. Många arbetar som skiduthyrare, instruktörer och med andra aktiviteter. Andra arbetar i restaurangerna, barerna och de olika butikerna som säljer allt från snacks till skidutrustningar. Det är även vanligt att jobba på hotell och då kan man vara receptionist eller kanske städa rum. Har man erfarenhet från något yrke inom kundservice eller turism brukar man placeras i en liknande arbetsroll när man får jobb på en skidort. Säsongsarbetare jobbar även tätt ihop som ett team och därför är det vanligt att man rycker in där det behövs lite extra hjälp. Att kunna jobba bra ihop med andra är ett måste om man vill säsongsjobba i fjällen. Man brukar även bo ihop med sina arbetskamrater, så det måste man också vara okej med.

Att jobba för STF

Om man inte vill jobba i någon av de stora skidorterna då utan hellre vill hitta ett arbete långt ute i naturen? Då är det för det mesta STF man ska söka sig till. Den Svenska Turistföreningen har bemannade stugor över hela Sverige och vissa är belägna uppe i fjällen. Dessa stugor är främst öppna för vandrare och skidåkare som vill övernatta längs sin resrutt. För att få jobba inom STF måste man gå en av deras interna utbildningar och för att få mer information om det bör man vända sig direkt till dem. STF har stugor som är bemannade på vintern, men de har även stugor som används under sommaren. Vill du hitta jobb i fjällen kan du använda dig av http://www.netjobs.com/ där det finns många olika typer av yrken att välja mellan. Lediga platser för säsongsarbeten brukar läggas upp cirka 2-3 månader innan det är dags att starta säsongen.

capacious